Respiració celular i fermentació


Respiració celular
Procés de producció d'energia (necessària per a la vida) a partir de la matèria orgànica (glucosa) i de l'oxigen. 
Es produeix en uns orgànuls específics de les cèl·lules animals anomenats mitocondris.





Fermentació
Procés realitzat dins de la cèl·lula, però, fora dels mitocondris. No necesita oxigen encara que obtinguem matèria orgànica. 
Dóna com a producte: pa, vi, iogurt, etc...
Es produeix generalment als bacteris i fongs unicel·lulars.
N'hi ha dos tipus de fermentació:

  •    Alcohòlica

  •    Làctica o àcida

En ambdós casos la fermentació produeix dos molècules d' ATP per cada molècula de glucosa que es trenca.
















Diferències:


Respiració cel·lular:             Fermentació:
  - Necessita oxigen                               - No necessita oxigen
   - Realitzada als mitocondris                  - Realitzada fora dels mitocondris
   - La realitzen els organismes hete         - La realitzen els bacteris i fongs
     ròtrofs i autòtrofs                                unicel·lulars